Belgische Ring

Het ontstaan van de Belgische Ringsport

Belgische Ring wordt georganiseerd door NVBK (Nationaal Verbond van Belgische Kynologen), KKUSH (Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus), en KCB (Kennel Club Belge). Dit is de oudste en één van de meest complexe verdedigingsdisciplines ter wereld en is volledig gericht op Mechelse herder. De Belgische Ring is ook zeer nauw verbonden met de Belgische politie en het leger, omdat de meeste hulphonden worden gekocht na testen van het Belgische Ring-programma.

 Rond 1700 begonnen mensen in België ongeschoolde honden te gebruiken om stadswachten te helpen en begeleiden. Tegelijkertijd gebruikten ze deze middelgrote honden van verschillende kleuren en soort wol, snel en erg slim om schapen te wachten. Het was de geboorte van het ras Belgische herder en de voorwaarden voor het verschijnen van ringsport, want de eigenschappen van de Belgische herder hadden invloed op de Belgische Ring. Mechelse herder

In 1880 begonnen sommige mensen optredens te geven met hun Belgische herders, maar alleen om wat geld te verdienen. Edmond Moecheron, de "vader van de ringsport", was de eerste persoon die zijn programma "Politiehonden" samen met zijn drie Belgische herders en een assistent (aanvalsman) succesvol demonstreerde. Binnenkort werd hij erg beroemd en mensen begonnen zo’n programma’s overal in Belgie, Nederland en Frankrijk te demonstreren.

Ernest Van Wezemael – hoofdcommissaris van de politie in Gent, heft de eerste politiehondendienst gevestigd. Een paar maanden later in Gent, in maart 1899, gingen de eerste drie politiehonden naar de dienst. Mensen uit de hele wereld wilden die opgeleide honden kopen en ze leermethode te leren kennen.
De eerste competitie van het Ring-programma vond plaats in 1903 in Mechelen. Het programma was niet duidelijk gedefinieerd en elk team deed wat ze het beste deden.

De eerste "echte" standaard voor het uitvoeren van de Ring verscheen in 1903. Het eerste "Nationale kampioenschap" werd door de KCB in Brussel in 1913 georganiseerd. De eerste "Belgische kampioen" was grunendal. Hij werd ook een kampioen in 1914. Daarna werden bijna elke jaar malinois kampioenen. Ondertussen verscheen in Frankrijk Franse Ring en KNPV in Nederland, en wat later Mondioring, en Schutzhund.
Sinds 1964 wordt De Belgische Ringsport georganiseerd door zowel St. Hubertus als wel het
NVBK, het Nationaal Verbond voor Belgische Kynologen.
Belgische Ring

 

Het programma van de Belgische Ring

Er zijn 3 soorten van oefeningen te onderscheiden : gehoorzaamheids-, spring- en bijtoefeningen. Een hond moet los en aangelijnd volgen, vooruitsturen, zit-, sta- en af- op afstand, voedsel weigeren, zoeken naar een voorwerp en apporteren. De springoefeningen zijn over een schutting (maximaal 2.30 meter hoog), over een gracht (max. 4 meter) en over een haag met gracht (een combinatie van breedte- en hoogtesprong met een haag van 1.20 meter en een gracht van max. 1.20 meter).
De bijtoefeningen bestaan uit 6 onderdelen met en zonder muilkorf. Zonder muilkorf vinden er 3 pogingen door de helper plaats om het voorwerp weg te nemen. Verder is er ook ‘opgejaagde aanval’ (waarbij de hond moet stellen) en de ‘onderbroken aanval’ (waarbij de hond op het allerlaatste moment teruggeroepen wordt). De oefening ‘naspeuring, opzoeking en houding bij vuurschoten’ bestaat uit revieren naar een verborgen persoon, het opbrengen en transporteren en het voorkomen van 3 vluchtpogingen (o.a. met schot).
Er is ook de oefening ‘algemene houding’ dat wil zeggen de houding van geleider en hond tijdens het programma. Het maximale aantal punten is 400. Maar het maximale puntentotaal wordt bijna nooit behaald.

De Opmerking: van 1964 tot 2007 werd de titel van de winnaar van de NVBK alleen door Mechelaar gewonnen, zonder uitzondering. NVBK gebruikt alleen Mechelaar, omdat dit het enige ras is dat kan strijden voor de titel in NVBK vanwege de complexiteit van het programma. Verschillende mensen probeerden te concurreren met andere rassen, maar hun pogingen waren niet succesvol.

 

 KNPV bijtpak K9 bijt
pak hondentraining Schutzhund
Training Hindernis bescherming kleding hondentrainer

In onze winkel kunt u ook sportuitrusting voor u en uw malinois vinden. Voor meer uitgebreide informatie over onze producten, maten of honden rassen neem contact op met onze klanten service info@fordogtrainers.nl

Op deze website vindt U: hondentuigen en muilkorven, diverse halsbanden. Bijtmouwen en hokaccessoires . Met ondersteuning van Fordogtrainers.nl